Selecteer een pagina

Leer hoe je van gips een schilderij kunt maken. Van water en gips maak je een mengsel dat je in een vorm giet. In het gips druk je schelpen en andere schatten die je in de natuur hebt gevonden. Zo krijgen ze een mooie ereplek! Het schilderij heeft een hangertje, dus je kunt het nog ophangen ook. In deze blog lees je alles over hoe je

Van deze blog heb ik ook een video gemaakt. Hieronder kun je de video kijken. Lees je liever? Lees dan verder na de video.

Leeftijd

4-12 jaar (bij jonge kinderen helpen met gips maken en gieten)

BENODIGDHEDEN

  • instructies
  • gips
  • schelpen
  • stenen
  • kartonnen bakje met hangertje
  • bakje met water
  • lepel
  • schaar

Wandelen en verzamelen

Maak van tevoren een wandeling. Verzamel schelpen van het strand en/of kleine steentjes uit een paadje, park of bos. Was de natuurvondsten, zodat er geen zand meer op zit.

Stappenplan:

Stap 1:

Kies de schelpen en stenen uit die je wilt gebruiken voor je mozaiek. Probeer maximaal 3 kleuren te gebruiken om er een harmonieus geheel van te maken. Het hangertje van touw is vastgemaakt met putty. Zo kan er geen gips door het gaatje lekken. Zorg dat het hangertje bovenaan in het midden staat. Leg je materialen in de kartonnen vorm en kijk hoe alles mooi naast elkaar past. Zo probeer je vast uit wat je mooi vindt. Je hoeft het straks niet op dezelfde plek te leggen. Haal de stenen en schelpen uit de vorm en leg naast je neer.

Stap 2:

Maak het gips aan zoals op de verpakking is vermeld. Giet het gipsmengsel in de kartonnen bakjes met een hoogte van 1 – 1,5 cm. Laat het kartonnen bakje zachtjes op tafel vallen, zodat de luchtbelletjes weggaan.

Stap 3:

Leg de schelpen en stenen voorzichtig op de plek die je mooi vindt. Let op dat je het niet diep in de gips duwt. Je moet het nog goed kunnen zien. Laat de vorm niet op de tafel vallen en tik er niet tegenaan. Hierdoor zakken al je spulletjes diep in het gips en dat wil je niet. Is je mozaïek vol genoeg? Dan is ie af. De vorm moet nu drogen.

Stap 4:

Na ongeveer 2,5 uur is het gips al aardig droog. Verwijder eerst het plakspul dat aan het touwtje zit. Nu kun je het karton eraf voorzichtig afscheuren. Dan kun je met een schaar een knipje in de kartonnen rand maken en het karton eraf scheuren. Het gips is nog niet helemaal uitgedroogd. Je kunt de hanger op een krant of doek leggen, dan kan de rest van het vocht daarin trekken. Als je mozaïek droog is kun je het op een mooi plekje ophangen.

Heel veel plezier met je zelfgemaakte mozaïek met schelpen en stenen!