Selecteer een pagina

Leer zelf papier maken! Van oud papier maak je papierpulp. Hiervan maak je met een schepraam nieuw papier. In het natte papier kun je gedroogde bloemen drukken die je buiten hebt gevonden. Als het droog is kun je er een tekening op maken. Je zelfgemaakte papier is een kunstwerk op zich! In deze blog lees je alles over hoe je van oud papier zelf nieuw papier kunt maken met behulp van een schepraam.

Van deze blog heb ik ook een video gemaakt. Hieronder kun je de video kijken. Lees je liever? Lees dan verder na de video.

Leeftijd

4-12 jaar (bij kinderen van 4 t/m 7 jaar hulp van volwassene bij maken van papierpulp)

Benodigdheden

 • schepraam
 • wit en gekleurd papier
 • zakje lavendel
 • spons
 • plastic bak waar het schepraam in past
 • kom
 • water
 • staafmixer
 • doeken
 • oud papier (oude tekeningen!)
 • bloemen

Wandelen en verzamelen

Van tevoren maak je een wandeling. Je plukt bloemen en grassen die je vervolgens gaat drogen. Dat doe je door de bloemen (zoals madeliefjes) tussen een krant te leggen en er een stapel zware boeken op te leggen. De krant neemt het vocht uit de bloem op en het gewicht van de boeken maakt de bloemen plat. De gedroogde bloemen kun je na ongeveer 4 dagen gebruiken in je zelf geschepte papier.

Let op:
Deze activiteit is verspreid over een aantal dagen vanwege het drogen van de bloemen en het maken van het papier. Je moet wachten tot de bloemen en later het papier zijn gedroogd. Dit wachten wordt beloond!

Stappenplan

Stap 1

Verzamel oud papier, zoals brieven en tekeningen. Wat gekleurd papier is ook fijn. Gebruik geen papier met plastic en ook geen stickers. In het pakket zit papier dat je aan kunt vullen met oud papier. Scheur het papier in kleine snippers en doe in een grote kom.

Stap 2

Doe water bij de snippers, zodat al het papier onder water is. Ga dit pureren met de staafmixer. Jonge kinderen hebben hulp nodig van een volwassene. Als het niet makkelijk pureert, doe er dan wat extra water bij. Gekleurd papier kleurt de hele papierpulp in die kleur. Experimenteer en kijk welke kleur jouw papierpulp wordt!

Stap 3

Doe de pulp in een grote bak. Probeer van tevoren of het schepraam erin past. Een grote plastic opbergbak is handig hiervoor. Vul de bak verder met water. Hoe meer pulp in het water, hoe dikker het papier wordt. In een bak water kun je ¼ deel vullen met papierpulp en ¾ met water voor een fijne verhouding.

Stap 4

Leg doeken (bijvoorbeeld handdoeken of theedoeken) klaar op tafel. Leg het schepraam in de bak en laat het een paar tellen liggen. Dan haal je het schepraam voorzichtig naar boven en til je het uit het water. Laat het een paar tellen boven de bak uitlekken. Draai het schepraam voorzichtig om en leg op de handdoek neer. Pak nu de spons en dep over al het gaas. De spons zuigt het vocht op. Blijf hiermee doorgaan tot het papier het schepraam loslaat. Laat het papier drogen, binnen 24 uur is het droog.

Stap 5

Er is nog een manier om papier te maken. Hierbij hebben we ook de lavendel en je gedroogde bloemen nodig. Je haalt weer het schepraam door het water met de papierpulp. Nu draai je je schepraam niet om, maar je legt hem op de handdoek. In de natte pulp kun je je bloemen drukken. Plaats ze beneden of aan de zijkanten, zodat er ruimte op het papier over is om er later op te tekenen.

Stap 6

Als het papier de volgende dag droog is, kun je er als je wilt nog iets op tekenen of schrijven. Je kunt de bloem op je papier natekenen. Je hoeft er niet op te tekenen. Dit is al een kunstwerk op zich! Je kunt briefpapier maken, enveloppen vouwen van je eigen papier. Of de geschepte papieren aan een lijntje met knijpers hangen. Veel plezier!